Zougla.gr

Τετάρτη 19 Νοεμβρίου 2014

Ο ΣΕΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΩΡΩΠΟΥ


ΟΙ ΔΙΠΛΟΙ ΣΕΙΣΜΟΙ ΤΩΝ 5,2 ΡΙΧΤΕΡ ΣΤΟΝ ΒΟΡΕΙΟ ΕΥΒΟΙΚΟ
ΞΥΠΝΟΥΝ ΤΟΝ ΦΟΒΟ ΚΑΙ Ο ΦΟΒΟΣ ΠΗΓΑΖΕΙ ΑΠΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ.
20 ΙΟΥΛΙΟΥ 1938 6 ΡΙΧΤΕΡ
Ο ΣΕΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΩΡΩΠΟΥ

Ο σεισμός προκάλεσε βλάβες στην περιοχή του Ωρωπού όπου τρία χωριά καταστράφηκαν 18 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους,17 τραυματίστηκαν σοβαρά, 90 τραυματίστηκαν ελαφρά και 8000 άνθρωποι έμειναν άστεγοι.
Στον Ωρωπό καταστράφηκαν σπίτια,δημόσια κτήρια και οι φυλακές. Προκλήθηκαν κατολισθήσεις στους δρόμους της Μαλακάσας καθώς και φαινόμενα ρευστοποίησης του εδάφους στην Σκάλα Ωρωπού και στα νέα παλάτια και το Χαλκούτσι. Στο 63χλμ στην Μαλακάσα η σιδηροδρομική γραμμή καταστράφηκε και διακόπηκε η συγκοινωνία.Ο σεισμός προκάλεσε πτώσεις και ρωγμές σε σπίτια της Ερέτριας ,του Καλάμου και του Καπανδριτίου.





Η δόνηση έγινε αισθητή στην Αθηνα την Πατρα και στην
Σκύρο και το Βολο.
Οι μετασεισμικές δονήσεις προκάλεσαν ρήγματα στην παραλία μεταξύ Σκάλας Ωρωπού και Χαλκούτσι τα οποία σε μερικά σημεία είχαν πλάτος ανοίγματος 1μ.    
Σύμφωνα με μαρτυρία φύλακα των φυλάκων του Ωρωπού του σεισμού προηγήθηκε δυνατός θόρυβος σαν κρότος 
Ο μεγαλύτερος μετασεισμός έγινε στις 27-7-38 μετά από 7 ημέρες δηλαδή και είχε μέγεθος 5 της κλίμακας Ρίχτερ. Σύμφωνα με μαρτυρίες καταγράφηκε και τσουναμι υψους 2 μετρων περιπου που επληξε την παραλία Αγιων Αποστολων στον Καλαμο με μικρες ζημιες. (μπήκε η θάλασσα στα μαγαζιά παρέσυρε καρεκλες και έβγαλε τις βάρκες εξω,σύμφωνα με τα λεγόμενα αποβιωσαντα που ηταν αυτόπτης μάρυρας του συμβάντος.)


ΣΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΠΟΥ ΠΑΡΑΘΕΤΩ ΑΠΟ ΤΟ ΛΕΠΤΟ 11;18 ΕΩΣ 12;20 
ΥΠΑΡΧΕΙ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΕΙΣΜΟ ΤΟΥ 1938 ΣΤΟΝ ΩΡΩΠΟ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου